Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Информация за фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа 2021г.“

26 юни, 2021

На 26.06.2021 г. на няколко сцени в местността Славната канара край село Дебрене, а при дъждовно време в читалищата на с. Победа, с. Паскалево, с. Ловчанци и с. Дончево, община Добричка, ще се проведе фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“. На събора ще се изявят български и румънски певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи, оркестри и ансамбли, които изпълняват автентичен фолклор. Фолклорният събор дава възможност за участие и на изпълнители на обработен фолклор. Изпълненията на участниците ще се оценяват от авторитетно жури, включващо специалисти фолклористи – композитори, хореографи, етнографи.

Ще бъде организиран конкурс „Най-красива народна носия“, в който ще се представят автентични народни носии. Участниците трябва да подготвят кратко описание на носиите – от коя фолклорна област са, начин на изработването им и други интересни факти за тях.

Земеделски производители от различни сектори имат възможността да изложат собствена продукция. Част от цялостната традиционна празнична атмосфера ще бъдат и разположените в местността търговски обекти и павилиони.

Повече от половин век фолклорният събор “Песни и танци от слънчева Добруджа” заема достойно място в културния календар на Община Добричка и се утвърждава като най-яркото събитие, което се очаква с нетърпение от жителите и гостите на общината. По традиция емблематичният за Община Добричка събор се провежда в последния съботен ден на месец юни. От 2006 г. фолклорният форум е включен в Националния културен календар на България. Съборът „Песни и танци от слънчева Добруджа” се утвърди като празник на народното творчество, на духовното наследство, на всичко онова, което се пази и пренася във времето.

 

Детайли

Дата:
26 юни, 2021